spalarea mainilor

Viitorul microbilor e in mainile tale, spala-le corect!

Poate nu erai indeajuns de ocupat/a la inceput de an, iti mai punem ceva in carca: nu doar viitorul tau, ci si cel al microbilor e in mainile tale! Te costa 30+ secunde sa iti speli mainile corect, iar acest gest simplu te poate scapa de raceli, gripa, acnee si alte afectiuni infectioase etc.

Suflare omeneasca, sa ne fie clar de la inceput: spalarea mainilor cu apa si sapun ramane cea mai eficienta si ieftina metoda de stopare a bolilor infectioase si nu trebuie evitata.

spalarea mainilor

Vrei sa te asiguri ca tii departe gripa si racelile in plin sezon de iarna? Spala mainile corect, iar asta inseamna ca nu te concentrezi pe „cat de des” trebuie spalate mainile, ci pe „cand” si „cat” este necesar.

Bine pentru om. Bine pentru microbiom. Win-Win.

Spalarea corecta a mainilor, adica bine pentru om, cat si bine pentru microbiom implica un timp de contact de minim 30 de secunde cu apa si sapunul, timp in care se deruleaza clasicele etape: clatesti cu apa, aplici sapunul pe maini, spumezi, clatesti bine sapunul. Apoi, in propria casa, iti poti usca mainile cu un prosop din bumbac (pe care il schimbi dupa 2 zile). In oricare alt loc este de preferat sa folosesti un prosop de hartie, daca vrei sa-ti pastrezi mainile curate. Cei super-interesati de curatenia mainilor pot folosi prosopul de hartie si pentru inchiderea robinetului.

Mainile noastre sunt niste unelte redutabile si ajung in multe locuri, atat de multe ca doar spalarea mainilor, in momente cheie, a redus incidenta infectiilor respiratorii superioare cu 20% si a diareei infectioase cu 30%.

De ce nu e bine sa abuzam de spalarea mainilor?

E sanatos sa fim constienti de termenii convietuirii noastre cu microorganismele, fara panica si exagerari. Microbiomul pielii, flora microbiana rezidenta, are doua functii protectoare principale: opozitie fata de patogeni (ne protejeaza de microorganisme daunatoare sanatatii) si competitie pe nutrientii din ecosistem (ex. sebumul de pe suprafata pielii).

Dintre produsele cosmetice, sapunurile au impact semnificativ asupra pH-ului si sebumului, in consecinta si asupra mediului de viata al microorganismelor, respectiv resurselor nutritive ale microbiomului pielii. Acesta nu-i un motiv sa eviti spalarea mainilor cu apa si sapun, ci de a le folosi inteligent. Noi suntem cei care traim intr-o lume a microbilor, nu invers! E in interesul nostru sa protejam colaborarea cu microorganismele prietene si sa nu le asiguram tocmai celor rauvoitoare conditii propice.

Veti spune, „dar stim si noi CAT DE IMPORTANT e sa ne spalam mainile”, moment in care nu am de ales, voi scoate statistica pe masa: la nivel global, oamenii isi spala mainile in doar 19% dintre cazurile in care ar fi extrem de sanatos sa o faca(de ex. dupa folosirea wc-ului).

Constientizarea importantei unui gest nu garanteaza implementarea, dar de maine...

Concret, cum ne asiguram ca mainile noastre nu sunt o sursa de transmitere a microbilor?

E necesar si suficient sa nu uitam cat de importanta este spalarea mainilor in 2 tipuri de situatii:

  1. DUPA folosirea wc-ului, sau schimbarea scutecului copilului; dupa stranutat/ suflat nasul/ tuse; dupa contactul cu un animal, mancarea sau dejectiile animalului; dupa manipularea gunoiului menajer; dupa calatoria cu mijloacele de transport in comun, atingerea balustradelor publice etc.;
  2. INAINTE de a avea contact cu mancarea (inainte de prepararea mancarii, inainte de masa, inainte de a hrani copilul), inainte de a-ti atinge pielea fetei, ochii, nasul sau gura etc.

Ce se intampla in timpul dintre doua spalari?

Ramai pe... maini bune. Apararea ta se deruleaza pe cel putin 2 fronturi.
Sistemul imunitar se ocupa, ca de obicei, de sanatatea ta, cu conditia sa fie la randu-i „protejat” de alimentatie corecta si echilibrata*, somn si exercitiu fizic moderat**. (*dietele trendy, rapide, care exclud grupe alimentare, au in general efect de scadere a imunitatii; ** exercitiul fizic intens, fara compensare nutritiva corespunzatoare nivelului de activitate, scade imunitatea)
Local, microbiomul isi apara terenul preferat si se lupta cu microorganismele puse pe rele. Astfel ne apara si noua interesele, ramanand in echilibru si stapan pe situatie.

In incheiere impartasim cel mai ieftin si naturist, eco, bio mod de a tine departe acneea, gripa, racelile: nu iti mai atinge fata! Un mic studiu a aratat ca in medie ne atingem fata de 15 ori/h, iar acest gest ar asigura un transfer microbian de care ne-am putea lipsi (in special daca se intampla in spatii cu suprafete atinse de multi oameni, mijloace de transport in comun etc.). Hapciu! Noroc ca din 24h dormim 8h.

In rest, atentie si la calitatea, cantitatea si frecventa utilizarii produselor de ingrijire, sau celor de „infrumusetare”, cat si daca acestea se incadreaza in necesar-suficientul fiziologic al pielii si, in general, al sanatatii noastre.