Nu e ca si cum ridurile ne invadeaza dintr-odata pielea, cu toate acestea sunt mai multi oameni in cautarea leacurilor magice, care sa stearga rapid niste semne instalate intr-un timp indelungat, decat cei care cauta strategii de preventie. Oricum am spune-o, imbatranirea pielii nu ne ia prin surprindere, iar performantele noastre anti-rid, in general, sunt pe masura cunostintelor, preocuparilor si timing-ului. Cum recunosti daca esti pe drumul cel bun la momentul oportun? Avem dovezi.
Stii de unde sa pornesti
Drumul parcurs de leacurile aproximative si temporare este pavat cu bune intentii, insa, literatura stiintifica ne arata ca dam dovada de adevarata stiinta cand investim in capitolul prevenirii aparitiei ridurilor. Gandeste-te ca vine o furtuna si inchizi obloanele, nu vei opri furtuna, insa in mod sigur vei limita distrugerile. Asadar, revenind la pieile noastre, protectia solara este cel mai important gest de ingrijire anti-rid, care asigura pielii conditiile de a se apara, repara si … imbatrani intr-un ritm natural. Din punct de vedere al eficientei, importanta oricarui alt obicei de ingrijire paleste in lipsa fotoprotectiei.
Stii cand si ce creme sa folosesti
Incetinirea procesului de imbatranire incepe cu fortificarea barierei pielii (vitaminele C, B3 – niacina, acid nicotinic –, E – tocoferol – , polifenoli, flavonoide etc.), protectie solara 365 de zile pe an si, dupa caz, retionoizi (acid retinoic/tretinoin, retinol, retinaldehida).
Stii ce sa accepti si cand sa plusezi
Pentru corectarea modificarilor deja instalate intr-o epiderma trecuta de etapele ce necesitau consecventa, dar care isi doreste totusi rezultate rapide, este nevoie de artileria grea. De data aceasta, cuvanul pe care il cauti nu mai este “crema”, ci “procedura”, iar daca tii la tine, este necesar sa fie recomandata si realizata de un medic dermatolog. Vorbim despre peeling-urile chimice (acizi de fructe, acid beta-hidroxy, acid tricloracetic TCA, compusi fenolici etc.), non-ablative (IPL, PDL, Nd:YAG) sau ablative (CO2, Erbium-YAG) asistate de lumina, de umplerea ridurilor (ex. acid hialuronic, fillere sintetice, colagen, grasime, plasma bogata in trombocite), sau despre neuromodulatori (ex. onabotulinumtoxinA, abobotulinumtoxinA – nume de scena „botox”) etc.
Stii pe cine sa te bazezi…
Ahem! pe tine. Consecventa este cel mai bun „ingredient” de cosmetizare a aspectului ridurilor, majoritatea tratamentelor cosmetice disponibile reprezinta o variatie pe tema hidratarii, proces care reduce (uneori doar temporar) aspectul ridurilor fine. Datorita faptului ca procedurile dermatologice sunt usor costisitoare, la scara mare sunt (si au fost) preferate ca prima linie de aparare tratamentele minimal-invazive, care functioneaza prin aplicarea frecventa a unor compozitii chimice in concentratii mai slabe (ie. dermato-cosmeticele, formulele-tratament medicamentos…etc).
…si spre ce sa iti ghidezi atentia
In alegerea unei strategii individuale avem nevoie sa intelegem intai ce ne face diferiti. Este dificil de anticipat amploarea pe care o poate lua procesul imbatranirii cutanate pentru simplul fapt ca se afla la intersectia dintre o suma de factori: interni (genetici, de metabolism celular, procese metabolice sau hormonale), externi (expunere cronica la lumina solara, poluare, chimicale, radiatie ionizata ori toxine) si combinatiile dintre acestia.
Este necesar sa subliniem ca leac perfect nu exista, iar oricare dintre strategiile anti-imbatranire, chiar si cu cele mai bune intentii ori ingrediente, rezolva doar o parte a „problemei” si pot avea efecte secundare. Imbatranirea este departe de a fi o boala sau ceva de care trebuie sa ne ferim cu orice pret, iar in ceea ce ne priveste pielea, cele mai incapatanate riduri sunt cercurile vicioase, cum ar fi cel in care dezbatem obsesiv subiectul, dar omitem din strategie fix preventia.
Daca simti ca nu-ti mai incapi in piele de admiratie fata naturaletea si inteligenta mecanismelor ce ne poarta de grija inseamna ca suntem in companie buna… la fel si pielea ta.