Frumusetea pielii poate insemna hidratare, este o consecinta a sanatatii, a fortificarii si intotdeauna se bazeaza pe principii logice si multa munca fiziologica. Formula succesului e in noi. Logic.
Ghici ghicitoarea mea: o frumusete care nu are legatura nici cu sufletul, ori criteriile evaluarii aspectului fizic in societate, care este total independenta de privirile iscoditoare ale celorlalti, neafectata de transferul de impresii vis-a-vis de aparente, iar ambalajele atragatoare ale cosmeticelor, cat si beneficiile pretinse o lasa indiferenta. Ce sa fie, ce sa fie?
Sa ne intelegem, afectiunile pielii se trateaza la dermatolog, dar ideal este si sa nu ajungem (prea des) la medic; motiv pentru care ne ramanem datori cu niste ingrijire personala, de restul se ocupa organismul nostru. Ingrijirea pielii nu este un moft, dar nici job full-time, sanatatea tinde spre dulcea cale de mijloc ceea ce ne dorim si noua. E necesar sa ajutam mantaua protectoare sa tina problemele la distanta confortabila, ca doar noi am complicat mediul in care traim. Insa e bine de stiut si ca, in mod obisnuit, pielea noastra nu va avea nevoie de mai mult decat: curatare delicata, hidratare performanta si protectie solara.
De ce, in ciuda celor mai bune intentii, contributia noastra la ingrijirea pielii poate trece neobservata? Uneori poate fi ineficienta anumitor cosmetice, alteori ne lovim de limitele controlului nostru si nu de putine ori e modul defectuos in care interpretam nevoile sau problemele pielii. Daca nu vrem sa ajungem la vorba postuma a lui Biggie, la si mai multi bani si mai multe probleme… dematologice, atunci e necesar sa devenim mai circumspecti vis-a-vis de promisiunile rezolvarii „miraculoase” a afectiunilor pielii, sa nu ne mai raportam idealurile tegumentare la lucioasele pagini de revista si sa incepem sa cunoastem ce ne poate pielea.
Mai departe, cu scopul nobil al unei bune intelegeri stiintifice a complexitatii organismului nostru si a naturii din care facem parte, e necesar sa stim ca organizarea noastra biologica implica un ansamblu de interactiuni si procese, proprietati functionale de complementaritate, coordonare, integrare, ierarhizare, care ne fac posibila supravietuirea si perpetuarea in acest mediu schimbator.
In virtutea celor enumerate, organismul uman respecta un principiu imbatabil: cauta permanent sa restabileasca echilibrul. Da, ai ghicit, aici este frumusetea, idealul fiziologic spre care tinde organismul nostru, iar homeostazie este cuvantul pe care il cautam (ceea ce se intampla si acum mai bine de 140 ani, cand se discuta pentru prima oara despre aceste intentii organice perfectioniste).
In tot acest peisaj, haina noastra primordiala, pielea, are rol fundamental. Da, pielea, asa subtire ca foaia de hartie si atat de performanta cat sa nu conteze dimensiunea, ci doar modul de organizare!
Localizarea strategica a pielii si functia sa principala de bariera, ce protejeaza mediul intern de cel extern, sensibilitatea termica, tactila, contributia adusa termoreglarii,ii determina caracterul critic in poza de ansamblu a supravietuirii noastre, realizata in fiecare secunda de viata prinmentinerea echilibrului.
De hidratarea pielii nu depind doar aspectul si rezistenta fondului de ten pe durata unei zile, ci si functia de bariera, elasticitatea si rezistenta tesutului. Procesul natural de reinnoire a stratului superficial al epidermei (cunoscut si ca descuamare sau exfoliere), depinde la randu-i de hidratare si este crucial in mentinerea homeostaziei tesutului. Indiferent de nemultumirile pe care le putem avea vis-à-vis de aspectele extreme, asa-numitele „imperfectiuni” ale pielii, de oriunde privesti, sistemul tegumentar ramane cel dintai aparator al organismului uman si se comporta ca atare. Derma nu e responsabila doar de materializarea aspectului „plin” si „tineresc” al pielii, este si stratul de piele echipat pentru a constientiza mediul inconjurator. Varf de lance ii sunt receptorii cutanati. Iar ca informatia primita sa nu ramana doar local, colaborarea se extinde: functiile senzoriale ale receptorilor pielii fac parte din sistemul nervos.
Avand o „personalitate” pe masura rolului, pielea nu va „dansa” pe orice melodie ii „cantam” prin pori atat timp cat „versurile” nu sunt logice si in concordanta cu realitatile-i functionale.Acesta este si motivul logic pentru care banalele pomezi care promit o evaziva „infrumusetare” nu functioneaza nici pe departe asa cum declara. Cat si explicatia pentru care rudele lor mai inteligente, produsele dermatocosmetice, nu se lauda ca rezolva orice, ci raman specializate si se perfectioneaza mereu. Focusul principal al dermatocosmeticelor este mentinerea sanatatii pielii, iar cel secundar de a demonstra ca frumusetea este o consecinta a sanatatii si se obtine mai usor daca antrenam logica.
Produsele dermatocosmetice isi bazeaza reputatia pe expertiza dermatologica, ceea ce inseamna ca si actiunile noastre de ingrijire a pielii vor demara cu o intelegere superioara a realitatilor anatomice si fiziologice. Nu putem interveni cu orice „ajutor” exterior asupra pielii noastre, iar dermatologii stiu asta. Indiferent ca suntem sau nu cunoscatori ai subiectului, cu totii iubim consecintele cunoasterii, produsele care se tin de cuvant, pentru ca ne economisesc si timp, si bani, iar noi ne vedem de viata! Filosofia din spatele produselor dermatocosmetice este de a ingriji pielea in mod sustenabil, adica respectandu-i necesarul dictat de fiziologie, care poate insemna hidratare, fortificare, compensare sau pur si simplu valorificarea extraordinarului potential natural.
Daca simti ca nu-ti mai incapi in piele de respect fata de frumusetea si inteligenta mecanismelor ce ne poarta de grija inseamna ca suntem in companie buna… la fel si pielea ta.
Citeste pentru binele vostru:
An information hypothesis for the evolution of homeostasis
Epidermal homeostasis: a balancing act of stem cells in the skin