La nivel biochimic, fiecare particula isi cunoaste „fisa postului”. Nimic nu este intamplator si, in acelasi timp, nimic din ceea ce se petrece in universul codificat al organismului nostru nu e bine de luat drept un afront personal, chiar daca timing-ul nepotrivit, in contextul vietii sociale, ne poate face sa demonizam aspecte absolut naturale ale noastre.
Un motiv suficient pentru a nu ne pune toate sperantele intr-un ajutor aplicat extern si de a adopta o strategie logica este ca o mare parte dintre aspectele sanatatii pielii, vizate si de produsele cosmetice –hidratarea, controlul sebumului, Ph-ul, textura, culoarea– sunt controlate mai degraba de factori interni (genetici, fiziologici etc.), de factori de mediu (incluzand expunerea la lumina soarelui – radiatiile ultraviolete –, la diverse substante, temperatura etc.), de trecerea timpului sau de diverse tulburari de ordin mecanic, cat si de relatiile dintre acestea.
Ei bine, contrar bunelor intentii si asteptarilor noastre, folosirea produselor cosmetice nepotrivite sau in exces ne poate trimite intr-un „cerc vicios”. Si, ok, cerc vicios sa fie, dar sa stim si noi… cum sa-l recunoastem.
Realist vorbind, ceea ce noi interpretam drept „frumusete” a pielii nu este decat o impletire armonioasa a unor functii care in mod normal ne asigura supravietuirea. Asadar ne suntem datori sa stim si ce inseamna aceste functii pentru binele intregului organism, inainte sa incercam sa le schimbam sensul.
La nivelul superficial al alegerilor noastre informate ne este necesar sa stim ca hidratarea, adica prezenta unei cantitati adecvate de apa in stratul cornos al pielii, este importanta pentru aparare, dar si pentru aspectul general, catifelat sau neted. Sau ca sebumul, secretat de glandele sebacee, alaturi de alte lipide epidermale, contribuie la mentinerea hidratarii pielii, reducand pierderea apei. Si nu strica nici sa facem o nota mentala despre lipidele si aminoacizii din piele, care contribuie la mentinerea unui Ph acid (~5), asigurand astfel si printre altele o protectie fata de patogeni.
In egala masura, inainte de investirea tuturor sperantelor intr-un singur produs, ar fi bine sa nu uitam nici de suspectii de serviciu – temperatura, umiditatea, ultravioletele, pH-ul apei de la robinet, produsele cosmetice folosite, calitatea, compozitia, frecventa utilizarii lor –, care creeaza nevoia unor raspunsuri neincetate din partea organismului nostru. Sa ne intelegem, faptul ca toate acestea ne pun pielea la treaba este o consecinta de altfel absolut normala si binevenita. Insa in vreme ce utilizarea produselor cosmetice are intotdeauna un scop, ratiunea noastra trebuie sa verifice daca acesta scuza toate mijloacele.
Am invatat si testat multe pe pielea noastra. Tindem sa ne focusam pe ce nu putem controla, iar mesajele care ne invita la o abordare a sanatatii din mai multe unghiuri (ahem, logice) se dovedesc a nu fi indeajuns de populare. Cu adevarat remarcabil este faptul ca, in tabara sa, organismul nostru nu are de ales altceva decat sa se adapteze, sa repare, sa lupte. In ideea aceasta, si-a perfectionat de-a lungul timpului strategiile iar acesta este felul in care ne anunta ca este de partea noastra – si nu oricum, non-stop si intotdeauna in multi-tasking! La randul nostru insa, ar trebui sa avem in vedere daca si in ce masura reciproca e valabila. Iata de ce ar fi frumos din partea noastra sa fim un bun agent sub acoperirea pielii. E logic. Dermo-logic.
Daca simti ca nu-ti mai incapi in piele de admiratie fata de armonia, frumusetea si inteligenta mecanismelor ce ne poarta de grija inseamna ca suntem in companie buna… la fel si pielea ta.