rinduri riduri disc vinyl

Citeste printre riduri

Afla care sunt resursele vietii far’ de riduri si cine asigura muzica, masa si dansul celulelor pielii.

Inainte sa ne numaram ridurile, in creme si solutii minune sa ne batem ori in lupta anti-imbatranire sa luptam, va invitam sa dam un „zoom” imaginar pana la nivelul intracelular unde vom putea contempla maretia ADN-ului, acest extraordinar dirijor intern de procese, manager procedural celular, centralizator de informatii de specializare, functionare, reparare sau aparare a unitatilor care ne alcatuiesc intregul.

Ce treaba are ADN-ul cu ridurile, zici?!
Mai multa decat avem noi, cei care ne privim in oglinda, descumpaniti de implacabila trecere a timpului si neinduratoarele efecte secundare ale vietii in societatea moderna, citite pe pielea noastra. Nici nu apucam sa rostim acid dezoxiribonucleic (adica nu trec nici 3 secunde) si deja ADN-ul si-a facut treaba in niste straturi biologice ale noastre. Iar pentru ca ADN-ul este un manual de instructiuni pentru celulele organismului nostru, trebuie mentionat si faptul ca din numarul zilnic (nn. imens) de procese pe care le mediaza, niste milioane ii implica si distrugerea, chiar daca in marea lor majoritate sunt inofensive si fac parte din ordinea zilei.
Ei bine, fara prea multe ocolisuri, si imbatranirea pielii, aceasta banala consecinta a trecerii timpului, fie ca este accelerata sau nu de factorii externi, poate fi privita ca o acumulare de „imperfectiuni” rezultate in urma rundelor continue de distrugere-reparare de ADN.
De exemplu daca vorbim despre o zi de stat la plaja, expunerea la UV, alaturi de alte tipuri de distrugeri spontane, poate cauza pana la 105 leziuni per celula intr-o zi. La 1,157 leziuni ADN/secunda/per celula, da, fiecare secunda conteaza, asadar: cat mai putin timp petrecut la soare neprotejat cu o crema fotoprotectoare, cu atat mai putine celule ale pielii in moarte accelerata, cu atat mai multe sanse de castig anti-rid!
Toate fiintele vii au ADN iar, indiferent ca vine de la mine, de la tine, de la un bob de mazare, animalul de companie, ori cel din padure, molecula este a-c-e-e-a-s-i. Pentru cine stie sa le interpreteze, diferentele dintre speciile de organisme ale planetei Pamant sunt date de ordinea literelor din cod (ie. cele patru baze chimice – A adenina, G guanina, C citozina, T timina – care intra in compozitia acestuia). Iar inainte ca cineva sa dezvolte o criza de identitate, mentionam ca, in cazul speciei umane, desi 99% din secventa ADN-ului este aceeasi pentru noi toti, putinele deosebiri ramase (ahem, vreo 1,4 milioane!) sunt de ajuns pentru a ne face unici.
Din fericire pentru noi suntem pe „maini” bune, repararea ADN-ului este extrem de eficienta; cu toate acestea, in pofida angajarii in acest proces a celui mai perfectionist sistem de depistare a erorilor sau a celor mai bune „intentii” organice, nu este in niciun caz perfecta. Ceea ce putem spune si despre noi si limitele controlului nostru.
Imbatranirea pielii nu poate fi stopata, i-n-s-a anumite aspecte ale sale pot fi imbunatatite. Iar pentru ca vorbim despre o piele „prinsa” intre aspectele functionale ale existentei sale si pretentiile noastre de perfectiune, cu certitudine va putem spune ca cele mai semnificative contributii anti-rid raman cele incadrate in categoriile protectie si preventie.

Daca simti ca nu-ti mai incapi in piele de admiratie fata de armonia si performantele mecanismelor ce ne poarta de grija inseamna ca suntem in companie buna… la fel si pielea ta.